Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 12:00 uur besteld = dezelfde werkdag verzonden

View my cart (0)

20% korting met code: KONINGSDAG (Geldig tot zondag 28 april)

  • Help! Ik heb condens in mijn terrarium! <br>Geen zorgen.

    Help! Ik heb condens in mijn terrarium!
    Geen zorgen.

    Op deze pagina lees je alle over de verzoring van je terrarium en hoe jij je mini-ecosysteem in topconditie kan houden!

  • Vliegjes of schimmel in je terrarium?

    Vliegjes of schimmel in je terrarium?

    Geen zorgen. Schimmels en vliegjes komen in ieder ecosysteem voor. Dus ook in jouw terrarium!

  • Geen groene vingers om je planten terrarium te verzorgen?

    Geen groene vingers om je planten terrarium te verzorgen?

    Ook zonder groene vingers kan jij een planten terrarium in leven houden! Met deze onderhoudstips kweek jij in no-time groene vingers!

Zo verzorg je je terrarium en mini-ecosysteem

Verzorging van je ecosysteem Waar kan ik mijn ecosysteem het beste neerzetten?

Licht is essentieel voor het bestaan van je ecosysteem en de gezondheid van je planten. Daarom is het meer dan belangrijk dat je jouw ecosysteem op een plek in huis of kantoor zet waar hij voldoende daglicht krijgt. Let wel op; direct zonlicht, felle lichtspots of het plaatsen van je ecosysteem in de buurt van andere warmtebronnen zoals bijvoorbeeld een verwarming is niet goed voor je ecosysteem. 

Goed om te weten:

- Ramen op het noorden zorgen vaak voor te weinig licht.

- Onze ecosystemen zijn alleen geschikt voor gebruik en plaatsing binnenshuis.

- De beste temperatuur voor je ecosysteem ligt tussen de 15 en 25°C.

Hoe zorg ik goed voor mijn ecosysteem?

Een ecosysteem is een zelfvoorzienende biotoop en heeft daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Een beetje aandacht en onderhoud kan zeker geen kwaad en daarom raden we je aan deze pagina en de verzorgingtips in de handleiding van je terrarium goed door te nemen.

Draai je mini-ecosysteem elke twee weken

Draai je ecosysteem elke twee weken een kwartslag, zo krijgen alle planten in de fles gelijkmatig en voldoende daglicht en geniet jij nog jaren van je ecosysteem met planten. 

Je planten terrarium of mini-ecosysteem water geven

Het gesloten mini-ecosysteem met planten in fles heeft een uniek en eigen microklimaat. Toch kan het gemiddeld eens per half jaar voorkomen dat het nodig is om extra water te geven. Neem de grond als leidraad voor hoe vochtig het is in de pot. Als de grond droog aanvoelt, kun je 5 tot 10 cl water geven, afhankelijk van de grootte van jouw ecosysteem. Herhaal dit indien nodig.

Waarom moet ik mijn gesloten terrarium toch water geven? Soms kan het zijn dat de kurk of dop op je terrarium niet helemaal afsluit en hierdoor dus wat vocht kan ontsnappen. Dat is helemaal geen probleem.

Help! Ik heb witte vlekjes in mijn ecosysteem en op de planten.

Iedereen moet soms een beetje wennen aan een nieuwe omgeving. Dat hebben mensen, dieren en planten ook.

Een mini-ecosysteem moet dus ook eerst een aantal weken wennen in zijn nieuwe thuisomgeving. Kleine, witte schimmelvlekjes kunnen zichtbaar worden op het groene mos, takjes, bladeren en de steentjes.

Geen paniek! Open je ecosysteem en verwijder voorzichtig de schimmelvlekjes op de bladeren. Heeft de schimmel al meer schade aangericht? Ook geen zorgen! Knip met een terrarium schaar (of huis-tuin-keuken-schaar) de beschimmelde steeltjes en bladeren af. Na verloop van tijd zie je dat je ecosysteem in evenwicht komt, de schimmel zal verdwijnen en de bladeren zullen aangroeien. 

Hoeveel condens is normaal in mijn terrarium?

Minimale condens op de bladeren of aan één zijde van je ecosysteem plant is normaal en daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Is je hele glazen ecosysteem met planten beslagen en zie je dikke druppels op de binnenkant van het glaswerk en de bladeren? Geen zorgen! Waarschijnlijk staat je mini-ecosysteem te warm en kan hij, doordat de fles is afgesloten met kurk zijn warmte en overtollige vocht niet kwijt. Haal in dit geval de kurk van de fles en laat hem een halve dag open en rusten. Na deze tijd kan je hem weer afsluiten en zul je zien dat de condens in je ecosysteem verdwenen is. Het kan voorkomen dat de condens weer terug komt. Verplaats je mini-ecosysteem in dat geval naar een andere plek in je huis of kantoor. 

Kleine vliegjes in je mini-ecosysteem?

Insecten hebben een hele grote hoofdrol in de kringloop van het leven op aarde. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem voor planten. Zo ook in jouw mini-ecosysteem. Leuk toch? Dat vinden wij wel. Laat de vliegjes daarom in leven. Ze zullen als voeding voor je planten zorgen en vanzelf verdwijnen.

Last van de vliegen in je terrarium? Haal de kurk, glazen dop of andere afsluiting van je gesloten terrarium van de fles of pot en laat hem een paar uurtjes openstaan. De vliegjes zullen er vanzelf uitvliegen en de wereld gaan ontdekken.

Wat kan ik doen aan bruine bladeren in mijn ecosysteem?

Uiteraard kun je ze afknippen met een (terrarium) schaar en/of verwijderen uit je ecosysteem. Echter zouden wij ze gewoon lekker laten liggen en als voeding laten dienen voor je kleine zelfvoorzienende ecosysteem.

Kan je er niet bij? Shop hier terrarium gereedschap

Ik denk dat mijn planten te hard groeien. Wat te doen?

Groeien de planten in je Flessentuin zo hard dat ze bijna uit het dak van je ecosysteem komen?

Door de kurk is dat natuurlijk niet mogelijk maar er moet wel wat gebeuren.

Wat kan je doen? Snoeien zoals je dat in je tuin ook zou doen.

Hoe je dat doet leggen we graag voor je uit. Pak een schaar of gebruik een speciale terrariumschaar, open je ecosysteem en knip de takjes van de te groot geworden planten net boven de bladaanzet af. Voor het vallen het blad kan je een terrarium pincet of onze terrarium grijper gebruiken.

Na je uitstekende snoeiwerk laat je je ecosysteem 24 uur openstaan zodat de plantjes van de schrik kunnen bekomen en wat kunnen helen. 

Paddenstoelen in je ecosysteem. Wat te doen?

Niks. Lekker laten groeien. Paddenstoelen zijn namelijk schimmels die bijdragen aan de natuurlijke groei van je ecosysteem. Ook in de natuur komen paddenstoelen op bepaalde momenten van het jaar opeens tevoorschijn en verdwijnen ook weer net zo snel.

Geniet dus zeker van het moment dat je een paddenstoel in je afgesloten mini-ecosysteem ziet en maak er zeker wat foto’s van (en tag ons op Facebook en Instagram @flessentuin en @urbanjngl). Hij kan namelijk binnen enkele uren weer helemaal verdwenen zijn.

Droog en bruin mos in terrarium

Wij maken gebruik van bol en kussentjesmos. Deze mossoort is stevig en je zou bijna kunnen zeggen dat deze ook herbruikbaar of beter gezegd ‘herlaadbaar’ is, dit creëer je door het mos vochtig te maken.

Hoe maak je mos weer groen? Open je ecosysteem en haal voorzichtig een kussentjesmos uit de fles. Leg het mos in het water en laat deze enkele uren in het water liggen. Knijp het mos voorzichtig uit en plaats hem terug in je ecosysteem en druk het met je hand licht aan in de grond. Herhaal dit indien nodig bij de andere bruin en droog geworden mossen in je terrarium.

Extra mos bestellen? Shop hier onze verse en groene bolmos voor je terrarium!

Bekijk onze planten terrariums

Kom je er toch niet helemaal uit of gun je jouw vriend, vriendin, kennis, familielid, collega of andere naaste ook een planten terrarium? Bekijk hier al onze terrariums.

Terrarium benodigdheden nodig?

Heb jij al een eigen terrarium maar nog niet alle tools in huis om je mini-ecosysteem te onderhouden? Wil je wat planten in je mini-ecosysteem bijknippen of er toch groot onderhoud aan je terrarium nodig? Bekijk hier alle terrarium benodigdheden.

Wij zorgen voor onze planten en mini-ecosystemen zoals we ook voor onze klanten zorgen 💚

We houden van wat we doen en we doen dit voor jou. Onze planten groeien op met liefde en juiste verzorging van onze mensen en dat gunnen we onze klanten ook.

  • Ecosysteem plant met weinig onderhoud

    Ecosysteem plant met weinig onderhoud

    Het onderhouden van een ecosysteem plant vergt geen groene vingers, tijd of water. Twijfel je toch over je terrarium? Zie je schimmels of vliegjes? Lees dan bovenstaande FAQ over de verzorging van je ecosysteem.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.